Η Πάτρα είναι πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας καθώς και το μεγαλύτερο λιμάνι της Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χιλιάδων χρόνων της ιστορίας της και ιδιαίτερα κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, η Πάτρα ήταν ένα κοσμοπολίτικο κέντρο στη Μεσόγειο, και σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα.

Αποκαλείται Πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση, καθώς είναι διεθνές εμπορικό κέντρο, μεγάλο λιμάνι και κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία με την Ιταλία και την ευρωπαϊκή δύση.
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», που εγκαινιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία το 2004, συνδέει το προάστιο της Πάτρας Ρίο με το χωριό Αντίρριο της Αιτωλοακαρνανίας, ενώνοντας έτσι την Πελοπόννησο με τη δυτική Στερεά Ελλάδα.

Το πιο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης είναι το Θέατρο Απόλλων, το οποίο χτίστηκε το 1872 σύμφωνα με σχέδια του γερμανικού αρχιτέκτονα Ernest Ziller.
Πρόκειται για μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και αποτελεί το παλαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων.

Το θέατρο Απόλλων αποτελεί την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας από την ίδρυση του δεύτερου κατά το 1988. Η πόλη απέκτησε πρόσφατα ένα σύνγχρονο αρχαιολογικό μουσείο στο οποίο στεγάζεται η ιστορία της Πάτρας με μια συλλογή 1.300 εκθεμάτων.

Εκθέματα που αναλύουν και αποτυπώνουν όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής.
Η πόλη έχει επίσης μια σημαντική πολιτιστική ζωή καθώς φημίζεται για ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά καρναβάλια, το Πατρινό καρναβάλι.

Επισκεφτείτε: http://www.e-patras.gr