Τα Καλάβρυτα είναι μια μικρή ορεινή πόλη στην περιοχή της Αχαΐας. Είναι χτισμένη στην περιοχή της Αρκαδικής πόλης Κουνιάθας ή Κυναϊτής.
Η πόλη πήρε το όνομα Καλάβρυτα (καλή βρύση) κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Στην πρόσφατη ιστορία, τα Καλάβρυτα υπήρξαν μία από τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό και έκαψε ολοσχερώς την πόλη.

Τα Καλάβρυτα σήμερα χαρακτηρίζονται ως “μαρτυρικός οικισμός”. Σήμερα τα Καλάβρυτα είναι ένας τουριστικός προορισμός, ειδικά το χειμώνα, επειδή η πόλη διαθέτει μία από τις καλύτερες υποδομές χειμερινού τουρισμού, κυρίως λόγω του χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα.

Αξιόλογους προορισμούς στην περιοχή των Καλαβρύτων και σε κοντινές τοποθεσίες αποτελούν επίσης τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, το Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού που το διασχίζει ο περίφημος Οδοντωτός Σιδηρόδρομος που εγκαινιάστηκε το 1896.
Λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του οδοντωτού τροχού, στην οποία η αμαξοστοιχία αγκιστρώνει πάνω στις διαδρομές στις περιοχές όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10%.

Επισκεφτείτε: http://www.kalavrita.gov.gr/